Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

zondag 5 april 2015

Het "mysterieuze" Biedermeier borduurlapje




 
Dit biedermeier borduurlapje kreeg ik einde van de zomer vorig jaar aangereikt door een buurman verderop uit de straat, toen wij terugkwamen van een korte vakantie. Het bleek dat een naamloze mevrouw die aan mij had willen geven. Navraag bij de twee kleine campings in ons dorp om de mevrouw te vinden leverde niets op en ik wist echt niet waar ik verder moest zoeken. Ik zette het ingelijste borduurlapje op mijn werkkamer neer en even kwam er niets van verder uitzoeken.
Tot ik op een van de bijeenkomsten van de vereniging "MERKWAARDIG" een bestuurslid sprak, die mij vertelde dat zij bij me aan de deur was geweest met het lapje.....  Het raadsel was opgelost!

Het borduurlapje is geborduurd door Trees van Ierssel-Ruygers (overleden in 2012) De motieven die voor dit lapje zijn gebruikt, komen uit mijn verzameling. Ze staan allemaal op verschillende bijlages van Franse handwerktijdschriften uit de 19e eeuw, onder andere uit de "Magasin des Demoiselles" uitgegeven tussen 1844 en 1896.
Trees heeft de verschillende motieven samengevoegd tot deze bijzondere voorstelling en heeft het vervolgens geborduurd. De initialen links en rechts naast de bloemenkrans zijn haar initialen en de mijne. Op dit moment is het patroon van dit lapje nog te bestellen via de winkel van de vereniging.

De reden voor het maken van dit lapje was de tentoonstelling "Met liefde op linnen" die de vereniging MERKWAARDIG  in 2008 heeft georganiseerd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De tentoonstelling had als onderwerp de Biedermeierperiode. (1815-1848) Naast ongeveer vijftig met de hand ingekleurde borduurpatronen uit de Atlas Landwehr-Vogels uit Tiel, waren er borduurlappen uit het Openluchtmuseum te zien, die uit de 19e eeuw stammen. Veel leden van de vereniging borduurden kleine lapjes van Biedermeier motieven, die door vrijwilligers werden samengevoegd tot twee grote lange lappen. Deze hingen aan weerszijden van de ingang van de tentoonstellingsruimte.

 
Andere leden borduurden grotere lappen, die ook op de tentoonstelling te zien waren.
Naast de tentoonstelling werd een mooie catalogus onder dezelfde naam uitgegeven. Alle toenmalige leden van de vereniging kregen dit boekje thuisgestuurd. Inmiddels is de voorraad op en zijn er nog enkele exemplaren te verkrijgen bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel
Het boekje is voorzien van vele mooie foto's en artikelen over de Biedermeiertijd, de tentoongestelde hand ingekleurde borduurpatronen, handwerkbenodigdheden, de benodigde achtergrondinformatie en hedendaagse geborduurde lappen uit deze periode. Ook is een borduurpatroon bijgevoegd van een speciaal daarvoor samengestelde borduurlap.

Inmiddels heeft het "mysterieuze" lapje een plekje gekregen. Ik ben er erg blij mee!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten