Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

dinsdag 24 maart 2015

Het borduurpatroontje voor mijn visitekaartje


Een paar jaar geleden kwam er een moment dat ik mij aan anderen wilde presenteren door middel van een visitekaartje. Dat kaartje moest laten zien waar ik me mee bezig hield en moest vooral kleurrijk zijn. Ik heb gezocht naar een geschikt motiefje uit mijn eigen verzameling hand ingekleurde borduurpatronen, niet te groot en de voorwaarde was dat er natuurlijk bloemen op zouden staan!


Dit is een heel schattig motiefje van een mooi bloemboeketje en het staat op een hand ingekleurd borduurpatroon met patroonnummer 13.785 van de uitgever Rudolph Grasshoff uit Berlijn. Hij werkte van 1863 tot na 1888 en was de opvolger van Z.A. Grünthal. In de literatuur die ik heb gevonden staat dat Grasshoff in ieder geval tot het jaar 1888 heeft gewerkt, maar mogelijk ook nog daarna. Dat lokt natuurlijk verder onderzoek uit! Gelukkig heb ik mijn eigen "steun en toeverlaat" die het leuk vindt om te grasduinen in oude stukken en hij kwam tot de slotsom dat de firma van Rudolfh Grasshoff in ieder geval tot en met 1892 heeft bestaan. Rudolph is waarschijnlijk in 1890 overleden. De laatste twee jaren heeft zijn vrouw: H. Grasshoff geboren Mahlke het bedrijf nog voortgezet. Zij staat in het adresboek als "Kaufmannswitwe" genoemd.
Op het borduurpatroon nr. 13.785 staat  boven dit motief nog een bloemmotiefje en dat is een boeketje met viooltjes en kleine rode bloemetjes. Maar dit is mijn keuze geworden. Waarom?
Omdat dit boeketje zo goed weergeeft van welke bloemen ik houd: rozen, liefst rode en roze, een rozenknop, en blauwe vergeet me nietjes. Heel goed is te zien dat onder de verf kleurtekens zijn aangebracht en het einde van een aantal kleurdeeltjes is begrensd door een lijn. Dit vergemakkelijkte het met de hand inkleuren van het borduurpatroon.
 

Bovenaan het visitekaartje staat wat ik doe: het onderzoek en natuurlijk het verzamelen van historische borduurpatronen.
Mijn andere gegevens staan natuurlijk ook op het kaartje.....Geen opmerkingen:

Een reactie posten