Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

donderdag 27 april 2017

Bloemen bloeien op Papier

Zondag 30 april wordt de tentoonstelling "Bloemen bloeien op Papier" geopend in het museum de "Kantfabriek" in Horst aan de Maas.
In deze voormalige fabriek waar in vroeger tijden machinaal kant werd vervaardigd zijn vaak tentoonstellingen te zien die met textiel, mode of aanverwante zaken te maken hebben. Er waren al heel veel zeer interessante tentoonstellingen te zien de laatste jaren.

Deze tentoonstelling laat vele handgekleurde borduurpatronen zien uit de 19e eeuw uit de "Atlas Landwehr-Vogels" en uit mijn collectie de "Gerards-Mensink" collectie. Natuurlijk allemaal met bloemen als hoofdmotief!
Ook voorwerpen zoals gebreide tasjes, alba amicora en enkele geborduurde voorwerpen naar oude patronen zullen te zien zijn, naast enkele ingebonden handwerktijdschriften uit deze periode, waarin soms handgekleurde patronen werden meegeleverd.


Daarnaast zullen de resultaten te zien zijn van een wedstrijd, uitgeschreven door de Kantfabriek. Vijf oude patronen vormden de inspiratiebron voor kunstenaars die werken hebben ingestuurd en dat waren er maar liefst 155!
Een jury beoordeelde de inzendingen en zestien genomineerde werken zijn in de tentoonstelling te bewonderen.
Uiteindelijk zijn drie werken aangewezen die tijdens de opening bekend worden gemaakt als de nummers 1, 2 en 3.  Tijdens de tentoonstellingsperiode bestaat de gelegenheid voor bezoekers om een publiekswinnaar te kiezen, die na afloop van de tentoonstellingsperiode bekend zal worden gemaakt.


De afbeelding van mijn logo zal in het museum te koop zijn als borduurpatroon. Informatie over dit mooie patroontje kunt u terugvinden in mijn eerste blog. Sabine de Bruin van Naald en Draad heeft het oude patroon vakkundig bewerkt tot een hedendaags borduurpatroon. Leuk om te borduren!

Een leuke gelegenheid om deze komende zomer deze tentoonstelling eens te bezoeken. Daarna gezellig winkelen in het mooie Horst aan de Maas of lekker eten in een van de gezellige gelegenheden in de omgeving.
Tijdens de tentoonstellingsperiode zullen er bij voldoende deelname enkele lezingen worden gehouden door mij. Houd de website van Museum de Kantfabriek in de gaten voor data en deelneming!Geen opmerkingen:

Een reactie posten