Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

dinsdag 24 maart 2015

Het borduurpatroontje voor mijn visitekaartje


Een paar jaar geleden kwam er een moment dat ik mij aan anderen wilde presenteren door middel van een visitekaartje. Dat kaartje moest laten zien waar ik me mee bezig hield en moest vooral kleurrijk zijn. Ik heb gezocht naar een geschikt motiefje uit mijn eigen verzameling hand ingekleurde borduurpatronen, niet te groot en de voorwaarde was dat er natuurlijk bloemen op zouden staan!


Dit is een heel schattig motiefje van een mooi bloemboeketje en het staat op een hand ingekleurd borduurpatroon met patroonnummer 13.785 van de uitgever Rudolph Grasshoff uit Berlijn. Hij werkte van 1863 tot na 1888 en was de opvolger van Z.A. Grünthal. In de literatuur die ik heb gevonden staat dat Grasshoff in ieder geval tot het jaar 1888 heeft gewerkt, maar mogelijk ook nog daarna. Dat lokt natuurlijk verder onderzoek uit! Gelukkig heb ik mijn eigen "steun en toeverlaat" die het leuk vindt om te grasduinen in oude stukken en hij kwam tot de slotsom dat de firma van Rudolfh Grasshoff in ieder geval tot en met 1892 heeft bestaan. Rudolph is waarschijnlijk in 1890 overleden. De laatste twee jaren heeft zijn vrouw: H. Grasshoff geboren Mahlke het bedrijf nog voortgezet. Zij staat in het adresboek als "Kaufmannswitwe" genoemd.
Op het borduurpatroon nr. 13.785 staat  boven dit motief nog een bloemmotiefje en dat is een boeketje met viooltjes en kleine rode bloemetjes. Maar dit is mijn keuze geworden. Waarom?
Omdat dit boeketje zo goed weergeeft van welke bloemen ik houd: rozen, liefst rode en roze, een rozenknop, en blauwe vergeet me nietjes. Heel goed is te zien dat onder de verf kleurtekens zijn aangebracht en het einde van een aantal kleurdeeltjes is begrensd door een lijn. Dit vergemakkelijkte het met de hand inkleuren van het borduurpatroon.
 

Bovenaan het visitekaartje staat wat ik doe: het onderzoek en natuurlijk het verzamelen van historische borduurpatronen.
Mijn andere gegevens staan natuurlijk ook op het kaartje.....



vrijdag 13 maart 2015

Mijn eerste hand ingekleurd borduurpatroon

Ik borduur al vanaf mijn vroegste kinderjaren. In de jaren 80 borduurde ik mijn eerste merklap en er volgden er vele, zowel vanaf een bestaand patroon geborduurd als door mij samengesteld met merklappatroontjes voor gelegenheidsmerklappen.
In 1997 ging ik naar de tentoonstelling "Steek voor Steek" in Tiel. Deze tentoonstelling ging over de grote collectie borduurpatronen van de familie Landwehr-Vogels. Ik werd helemaal enthousiast van de mooie en soms zeer grote en kleurrijke hand ingekleurde borduurpatronen uit de biedermeiertijd die daar tentoongesteld werden.
Daarna zocht ik naar informatie in boeken. Het boek dat geschreven was door Josephine Landwehr-Vogels: "Historische kruissteekpatronen- Originele motieven uit de Biedermeiertijd" was al in mijn bezit, maar dat ging ik opnieuw lezen en nu met een andere blik. Achterin het boek stond een lijstje met literatuur en daarna groeide langzamerhand mijn bibliotheek met handwerkboeken over dit onderwerp.
In 2003 werd in Zwolle in het Stedelijk Museum een tentoonstelling gehouden over Biedermeier borduurpatronen: "Borduren in de 19e eeuw". Ook hier werden een aantal borduurpatronen uit de "Atlas Landwehr-Vogels" tentoongesteld. En ook borduurwerken uit die tijd. De tentoonstelling was mooi vormgegeven en ik weet nog dat ik er een paar uur heb doorgebracht, steeds opnieuw dwalend langs de prachtige borduurpatronen.
Na afloop liepen mijn man en ik door het mooie centrum van Zwolle en opeens zag ik op een hoek een klein antiekwinkeltje met veel oude handwerkspulletjes, tijdschriften en ook borduurpatronen. Volgens mij heette het winkeltje "Piggelmee" maar dat weet ik niet zeker meer.
Ik zag het meteen: een borduurpatroon dat met de hand was ingekleurd. Het was met een speld aan de muur geprikt. Het verwisselde snel van eigenaar!





Omdat het patroon is afgeknipt zijn er geen gegevens op te vinden en ik kan alleen maar gissen naar de uitgever. De kleuren zijn echter nog helder, maar soms iets sleets. Het is jammer dat het patroon gevouwen is geweest, maar zo ging dat: na het borduren verloor het patroon zijn waarde voor degene die het geborduurd had en "verdween" het vaak in een handwerkboek of in een kast bij andere spulletjes.
Dit is dus het eerste borduurpatroon van mijn verzameling en het neemt hierdoor een bijzonder plaatsje in.
In de blogs die zullen gaan komen zal ik meer vertellen over de collectie die ik hierboven heb genoemd en over mijn vrijwilligerswerk bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel