Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

zondag 17 mei 2015

Over SAJOU gesproken...


Het is ongetwijfeld zo, dat de uitgever/fabrikant Jacques Simon Sajou (1805-1882) uit Parijs één van mijn favoriete uitgevers van borduurpatronen uit de 19e eeuw is. Het heeft als reden, dat hij zeer veelzijdig bezig is geweest en een aantal uitvindingen heeft gedaan, die zijn bedrijf en dus ook de handwerkwereld ten goede zijn gekomen. Hij was zeer innovatief en hij zorgde er voor dat zijn producten op een goede manier "aan de vrouw" kwamen. Ten slotte was hij een sociaal denkend mens: in zijn atelier had hij jonge weesmeisjes in dienst die hij onder andere opleidde tot inkleurders, zodat ze in de grote buitenwereld hun eigen kost konden verdienen. Hij liet ze daarnaast onderwijs en godsdienstles geven. Ze woonden op zijn bedrijf en zijn vrouw zorgde goed voor hen tot het moment dat ze op eigen benen konden staan.

Sajou begon met hand ingekleurde borduurpatronen. In het begin keek hij deze kunst af van de Berlijnse uitgevers. Het copyright was toen nog niet zo'n issue! Duizenden borduurpatronen van goede tot zeer goede kwaliteit bracht hij uit. Gaandeweg de tijd gaf hij grote, maar ook heel kleine gedrukte patronenboekjes uit. Vele honderden boekjes met vele alfabetjes en kleine motieven, die in kruissteek geborduurd konden worden kwamen op de markt, maar ook gaf hij patronenboekjes uit met witwerkpatronen, die bedoeld waren voor het borduren van monogrammen en grote tot zeer grote letters voor tafellakens, gebruikstextiel en beddengoed. Andere handwerktechnieken die hij in zijn boekjes beschreef waren: breien, haken, tapisserie, macramé, filet doorstopwerk, frivolité, bloemen voor wolwerk, kantklossen enzovoort.

Hij won vele prijzen op wereldtentoonstellingen en de juryrapporten waren erg lovend over zijn werk en zijn betekenis voor de handwerkindustrie.
Hij heeft zijn medewerking verleend aan het tijdschrift "La Brodeuse", waarvoor hij vele met de hand ingekleurde borduurpatronen graveerde. Het Regionaal Archief Rivierenland heeft een aantal (bijna) complete jaargangen van dit tijdschrift, die van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn.

In 1851 lanceerde hij "de Guide Sajou": een handwerktijdschrift voor dames, waarin hij vele technieken uitlegt en patronen weggeeft. Het kwam maandelijks uit en bijgevoegd waren steeds een hand ingekleurd patroon, een gedrukt vel met diverse patronen voor gebruiksartikelen en een vel met een patroon voor andere technieken, bijvoorbeeld haken. Hij gaf in zijn tijdschrift antwoorden op vragen van lezers en bedacht steeds weer andere toepassingen.
Daarnaast wist hij als geen ander reclame voor zijn bedrijf te maken, door de veelzijdigheid van zijn producten te benadrukken, maar ook de goede kwaliteit. Het tijdschrift heeft echter maar vier jaren bestaan, daarna duikt hij steeds weer op als medewerker/deskundige bij andere Franse en ook andere buitenlandse tijdschriften.

Het kost mij moeite om niet nóg meer over Sajou te vertellen. Een groter verhaal over deze bekende uitgever zal ik in mijn boek plaatsen. Een boek dat in zijn geheel de hand ingekleurde borduurpatronen als onderwerp heeft!



Sajou, album pour ouvrages en tapisserie nr. 62

Dit kleine boekje is een van de bijzondere uitgaves van Sajou. Het is een boekje met een genaaide rug waarin acht hand ingekleurde borduurpatroontjes van klein formaat staan. Het boekje meet 14,9 bij 11,1 centimeter. Boven elk borduurpatroon heeft Sajou stempels geplaatst van gewonnen medailles op (wereld)tentoonstellingen. Hij vermeldt de jaartallen 1841, 1842, 1844, 1849, en 1855. Het patroontje dat ik heb uitgekozen is een alfabetje, dat per letter twee kleuren heeft meegekregen.
Op de voorkant van het album staat onderaan: Maison Sajou, Cabin successeur, 52 Rue de Rambuteau Paris.
Waarschijnlijk is het boekje gemaakt tussen 1871 en 1882. Cabin was zijn zwager en zijn opvolger. Maison Sajou heeft bestaan vanaf 1838 tot 1954 en is steeds in de familie gebleven.


Sajou nr. 62. patroonnummer 107
Bronnen: Maillard, Véronique: Sajou, Passion des alphabets anciens
                Pouchelon, Catherine: Abécédaires Brodés.
                                                                                                                                                                             





Geen opmerkingen:

Een reactie posten