Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

vrijdag 13 maart 2015

Mijn eerste hand ingekleurd borduurpatroon

Ik borduur al vanaf mijn vroegste kinderjaren. In de jaren 80 borduurde ik mijn eerste merklap en er volgden er vele, zowel vanaf een bestaand patroon geborduurd als door mij samengesteld met merklappatroontjes voor gelegenheidsmerklappen.
In 1997 ging ik naar de tentoonstelling "Steek voor Steek" in Tiel. Deze tentoonstelling ging over de grote collectie borduurpatronen van de familie Landwehr-Vogels. Ik werd helemaal enthousiast van de mooie en soms zeer grote en kleurrijke hand ingekleurde borduurpatronen uit de biedermeiertijd die daar tentoongesteld werden.
Daarna zocht ik naar informatie in boeken. Het boek dat geschreven was door Josephine Landwehr-Vogels: "Historische kruissteekpatronen- Originele motieven uit de Biedermeiertijd" was al in mijn bezit, maar dat ging ik opnieuw lezen en nu met een andere blik. Achterin het boek stond een lijstje met literatuur en daarna groeide langzamerhand mijn bibliotheek met handwerkboeken over dit onderwerp.
In 2003 werd in Zwolle in het Stedelijk Museum een tentoonstelling gehouden over Biedermeier borduurpatronen: "Borduren in de 19e eeuw". Ook hier werden een aantal borduurpatronen uit de "Atlas Landwehr-Vogels" tentoongesteld. En ook borduurwerken uit die tijd. De tentoonstelling was mooi vormgegeven en ik weet nog dat ik er een paar uur heb doorgebracht, steeds opnieuw dwalend langs de prachtige borduurpatronen.
Na afloop liepen mijn man en ik door het mooie centrum van Zwolle en opeens zag ik op een hoek een klein antiekwinkeltje met veel oude handwerkspulletjes, tijdschriften en ook borduurpatronen. Volgens mij heette het winkeltje "Piggelmee" maar dat weet ik niet zeker meer.
Ik zag het meteen: een borduurpatroon dat met de hand was ingekleurd. Het was met een speld aan de muur geprikt. Het verwisselde snel van eigenaar!





Omdat het patroon is afgeknipt zijn er geen gegevens op te vinden en ik kan alleen maar gissen naar de uitgever. De kleuren zijn echter nog helder, maar soms iets sleets. Het is jammer dat het patroon gevouwen is geweest, maar zo ging dat: na het borduren verloor het patroon zijn waarde voor degene die het geborduurd had en "verdween" het vaak in een handwerkboek of in een kast bij andere spulletjes.
Dit is dus het eerste borduurpatroon van mijn verzameling en het neemt hierdoor een bijzonder plaatsje in.
In de blogs die zullen gaan komen zal ik meer vertellen over de collectie die ik hierboven heb genoemd en over mijn vrijwilligerswerk bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel


1 opmerking: