Dit blog gaat over oude borduurpatronen uit de 19e eeuw.
Met name de hand ingekleurde patronen en borduurpatronen die als bijlages bij de 19e eeuwse handwerktijdschriften verschenen. Maar ook kleine leporello gevouwen boekjes met alfabetjes en verschillende motiefjes zullen de revue passeren. Ik hoop dat je geïnteresseerd raakt en regelmatig kijkt. Ik wens je veel plezier!

maandag 28 december 2015

Roosje m'n roosje...


Dit heel kleine borduurpatroontje dat met de hand is ingekleurd is al jaren onderdeel van mijn verzameling. Het zit in een van de mappen met patronen waarvan de uitgever niet bekend is. Een naamloos ontwerpje.
Wat valt er te zeggen over dit kleine, maar ontroerende rozentakje?

 
De voorstelling is nog geen 60 millimeter hoog en 84 millimeter breed. Het is waarschijnlijk van een groter borduurpatroon afgeknipt en vervolgens op een dik stuk karton geplakt. Links onder het ontwerpje is met potlood P33 gezet. Het raster is gedrukt en heeft dikke lijnen om de 5 ruitjes. Zo'n raster maakte men voornamelijk in Duitsland in het tweede gedeelte van de 19e eeuw. De uitgever Heinrich Kühn is een van de uitgevers, die op deze manier zulke rasters drukte (steendruk) maar dat wil niet zeggen dat dit een ontwerp van deze uitgever is. De grootte van het ontwerp heeft ook niets te maken met de keuze voor een dergelijk raster. Ik kom grote en zeer grote borduurpatronen tegen die ingekleurd zijn op zo'n ondergrond.
 
Het ontwerp bestaat uit een motiefje met twee roze roosjes in vier of vijf tinten roze. De kleine blaadjes bestaan uit drie tinten groen. Waarschijnlijk is aan de verf een kleine hoeveelheid gom toegevoegd. Het zou kunnen dat men dit motiefje op karton heeft geplakt om het te kunnen verhuren. Dit werd door handwerkwinkels in de 19e eeuw veel gedaan om ook mensen met een kleine portemonnee de gelegenheid te geven hun favoriete borduurpatronen te borduren.

Borduurpatronen die op karton (of soms op hardboard) zijn geplakt zijn vaak erg sleets door het vele gebruik en ook de kwaliteit van de ontwerpen lieten vaak te wensen over, hoewel ik ook hele mooie voorbeelden tegen kom.
Ik denk dat dit aardige patroontje vanuit de foto goed is te borduren en in één avond te maken valt.
Veel plezier voor degenen die dit willen maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten